Marktagenda 2023 volgt z.s.m.

Kunnen roestvrij stalen sieraden verkleuren?

Roestvrij stalen (ookwel stainless steel) sieraden zijn super populair. Dit komt omdat RVS sieraden makkelijk te onderhouden zijn. Roestvrij staal is een legering van voornamelijk ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Metaalkundig gezien is roestvrij staal geen goede benaming. RVS kan namelijk wel roesten. Roestvrij staal reageert op chrlorides. 

Om stainless steel sieraden zit een laagje chroom. Dit laagje houdt roest tegen. Het is verstandig om niet te gaan zwemmen of te gaan douchen met je sieraden vanwege de chlorides. Dit kan het laagje chroom beschadigen. Houd ook rekening met chemische producten, zoals parfum en zonnebrandcrème. Als je jouw sieraden af doet, heb je heel veel plezier met jouw sieraden en zullen ze niet verkleuren.

Stainless steel nog meer voordelen. Het is 100% allergievrij en voor 100% recyclebaar. Ten opzichte van zilver is het een sterk metaal, glimt het meer en is het gladder. 

Stainless steel sieraden kun je reinigen met een lauw water en een beetje zeep. Kijk goed of er geen chloor in de zeep zit, hiervan kan rvs gaan roesten. Spoel de sieraden af met lauw water en dep ze droog met een zachte doek of keukenpapier.

Zit er nog ergens vuil in een naadje of tussen een steentje? Verwijder dit dan met een ongebruikte, zachte tandenborstel. Pas op: wrijf niet te hard! Je wilt natuurlijk geen kleine krasjes in je sieraden krijgen.

Om je sieraden weer te laten glimmen kan je ze insmeren met een klein beetje babyolie.

Soms zie je 'nerven' in het materiaal lopen. Veeg je sieraden dan schoon met de nerf mee, zodat het sieraad dezelfde afwerking blijft houden.